სამაცივრო საწყობი: ცნებები, მოთხოვნები, კლასიფიკაცია
ხშირად, კომპანიებს, რომლებიც აწარმოებენ ან ყიდიან პროდუქტებს შეზღუდული ვარგისიანობის ვადით, უჭირთ მათი პროდუქციის შენახვა. პრობლემის მოგვარების ერთ-ერთი ვარიანტი იქნება მაცივრიანი საწყობის აშენება. მაგრამ სწრაფი გაანგარიშება აჩვენებს, რომ მშენებლობა ბიზნესის მფლობელისთვის დიდ ხარჯებს გამოიწვევს. კომპრომისი შეიძლება იყოს მაცივარი ოთახის დაქირავება.
მაგრამ აქ ასევე ჩნდება უამრავი კითხვა: რა უნდა გავითვალისწინოთ მაცივარი საწყობის არჩევისას? შესაფერისია თუ არა ცივ შენახვა ჩემი პროდუქტებისთვის? რას უნდა მიაქციოთ ყურადღება თავდაპირველად?
იმისათვის, რომ ცოტათი განვმარტოთ სიტუაცია ამ სფეროში, შევეცდებით გავიგოთ ამ ტიპის სასაწყობო შენობების ძირითადი ცნებები და მოთხოვნები.
ცივი შენახვის საწყობი
ჯერ მივმართოთ ცნების განმარტებას. მაცივრიანი საწყობი შეიძლება ეწოდოს ოთახს, რომელშიც შესანახ კამერებში ტემპერატურა შენარჩუნებულია -25...+12 დონეზე. ექსპედიციის ზონაში ტემპერატურის დიაპაზონი ვიწროვდება, რაც პროდუქციის დროებით შენახვას გულისხმობს. თუმცა, პრაქტიკაში, ყველაზე ხშირად არის მაცივრები ტემპერატურული რეჟიმით, რომელთა მნიშვნელობები მერყეობს -5-დან +5-მდე. განსხვავება ასეთ საწყობს შორის არის ღრმა გაყინული შენახული პროდუქციის მიწოდების შეუძლებლობა, ასევე შენახვის „უფრო რბილი“ პირობები.
ამრიგად, შეგვიძლია ვთქვათ, რომ მაცივარი საწყობი უზრუნველყოფს საქონლის შენახვის ოპტიმალურ ტემპერატურას, რომელიც სპეციალურად საჭიროებს მაცივარს. საქონლის ამ კატეგორიაში შედის სამკურნალო პროდუქტები, ყვავილები, სხვადასხვა ნახევარფაბრიკატები, ასევე დაკონსერვებული ზღვის პროდუქტები.
მოთხოვნები მაცივრიანი საწყობისთვის
ოპტიმალური ტემპერატურის პირობები
პირველი, რასაც ყურადღება უნდა მიაქციოთ მაცივარი საწყობის არჩევისას არის თუ არა ტემპერატურული დიაპაზონი თქვენი პროდუქციის შენახვის პირობებს. ამ შემთხვევაში საჭიროა გარკვევა საჭირო ტემპერატურის შენარჩუნების სადღეღამისო შესაძლებლობის შესახებ. აქ დილემა ჩნდება ორ ტიპის სამაცივრო ოთახებს შორის: ეს არის ოთახები, სადაც რეჟიმი რეგულირდება და, შესაბამისად, სადაც არ არის ტემპერატურის კონტროლი.
რა თქმა უნდა, კონტროლირებადი რეჟიმების მქონე საწყობი ქირის ფასით ჩამოუვარდება მეორე ვარიანტს, მაგრამ შესამჩნევი უპირატესობა აქვს გაგრილების პირობების უზრუნველყოფას. დამქირავებელს შეუძლია დარწმუნებული იყოს, რომ პროდუქტები გაცივდება და არ ექვემდებარება ღრმა გაყინვას ან, პირიქით, გაფუჭებას.
ასევე არის სამაცივრო საწყობები, რომლებიც მრავალტემპერატურული თვისებების გამო საქონლის შენახვის საშუალებას იძლევა სხვადასხვა პირობებით. ეს პლუსი, რა თქმა უნდა, უფრო მომგებიანია საწყობის მფლობელებისთვის, რადგან ის საშუალებას გაძლევთ ოპტიმიზაცია მოახდინოთ დატვირთვა-გადმოტვირთვის ოპერაციებზე.
არარეგულირებადი ტემპერატურის მქონე ოთახები ახორციელებენ გაგრილების რეჟიმს გარემოს ტემპერატურის შენარჩუნებით. როგორც წესი, ასეთი საწყობები განთავსებულია შენობების სარდაფებში და ინარჩუნებს რეჟიმს 0...+5 დიაპაზონში, რაც, ზოგადად, ასევე ოპტიმალურია საქონლის ფართო სპექტრის შესანახად.
ტექნიკურად, ტემპერატურული დიაპაზონი შენარჩუნებულია დალუქების გამოყენებით, რაც შესაძლებელს ხდის სტაციონარული მდგომარეობის შენარჩუნებას საჭირო ტემპერატურის დიაპაზონში. ასევე სასარგებლო იქნება ელექტროენერგიის ავტონომიური წყაროს არსებობა, რომელიც შეინარჩუნებს შენახვის პირობებს ელექტროენერგიის გადაჭარბების ან თუნდაც ელექტროენერგიის გათიშვის შემთხვევაში.
ოთახის ვენტილაცია
გარდა ტემპერატურული რეჟიმისა, ასევე მნიშვნელოვანია ოთახში სავენტილაციო სისტემის ფუნქციონირება. ამიტომ ობიექტის დათვალიერებისას ყურადღება მიაქციეთ საწყობის ტენიანობას და ვენტილაციას - შეამოწმეთ ადგილი კედლებზე და ჭერზე კონდენსაციისთვის. ასევე ჰკითხეთ საწყობის მფლობელს, როგორ კონტროლდება ფარდობითი ტენიანობა. გაარკვიეთ არის თუ არა გადაუდებელი ვენტილაცია ძრავის განყოფილებებში.
Წყალმომარაგება
დაუთმეთ დრო, რომ გაიგოთ ინფორმაცია წყალმომარაგების სისტემის შესახებ საწყობში სამაცივრე ოთახებით. განსაკუთრებული ყურადღება მიაქციეთ კანალიზაციის სისტემას. ქსელი უნდა იყოს მთლიანად დახურული და ასევე გაიაროს ოთახში, რომელშიც უზრუნველყოფილია გათბობა.
აღჭურვილობა საქონლის ჩატვირთვისთვის
როგორც ზემოთ აღინიშნა, საწყობის არჩევისას მნიშვნელოვანი ფაქტორია მობილურობა დატვირთვა-გადმოტვირთვის ოპერაციების შესრულებისას. პანდუსების და ბეჭდების არსებობა შეიძლება ჩაითვალოს პროგრესული საწყობის ლოგისტიკის „შუქურებად“. პანდუსები მაღალი ჭერის კომბინაციაში იძლევა საშუალებას მაქსიმალურად ეფექტურად გამოიყენოს სასაწყობო სივრცე სამაცივრო ბლოკებით, რაც ოპტიმიზაციას უკეთებს შესანახ ადგილს. კარგ ბონუსად შეიძლება ჩაითვალოს ასევე სატვირთო მანქანის არსებობა, რომელიც უზრუნველყოფს პროდუქციის სწრაფ და უსაფრთხო მიწოდებას შენობის სხვადასხვა წერტილში.
განგაშის ოპერაცია
ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი მოთხოვნაა საწყობის სიგნალიზაციის სისტემით აღჭურვა. სამშენებლო სტანდარტებისა და რეგულაციების მიხედვით, სამი სახის სიგნალიზაცია სავალდებულოა: ხანძარსაწინააღმდეგო, ქურდობისა და უსაფრთხოების სიგნალიზაცია (იმოქმედებს თუ თანამშრომელი რჩება საკანში). ასეთი დამცავი ნაკრები საშუალებას აძლევს მოიჯარეს იყოს დარწმუნებული მათი პროდუქციის უსაფრთხოებაში და სამაცივრო სივრცის მფლობელების საიმედოობაში.
თუ ვსაუბრობთ უსაფრთხოებაზე, მაშინ ღირს ყურადღება მიაქციოთ იმ ფაქტს, რომ პროდუქციის შესანახი ადგილი (საწყობი და სატრანსპორტო დერეფანი) შემოღობილია სამაცივრო პალატის წარმოების განყოფილებიდან. გარდა ამისა, აუცილებელია საქონლის მღრღნელებისგან დასაცავად ბადე.
ტერიტორიის ოპტიმიზაცია მობილობისთვის
არ დაივიწყოთ საწყობის ტერიტორიული მდებარეობა. იდეალურ შემთხვევაში, ის უნდა განთავსდეს სატრანსპორტო კვეთაზე, რათა უზრუნველყოს საქონლის მარტივი გადაადგილება დროებითი დანაკარგების გარეშე. ყურადღება მიაქციეთ საწყობის ლოგისტიკას: ასევე უნდა იყოს ოპტიმიზირებული მარშრუტი საწყობებში. დიდი პლუსია საწყობის ტერიტორიაზე რკინიგზის არსებობა.
სამაცივრო საწყობები: კლასიფიკაცია შენახვის რეჟიმის მიხედვით
როგორც უკვე აღვნიშნეთ, სამაცივრო საწყობები შეიძლება დაიყოს: ტემპერატურის კონტროლირებად საწყობებად და დაურეგულირებელ საწყობებად. ამასთან, არსებობს სამაცივრო განყოფილებებით აღჭურვილი შენობების უფრო ფართო კლასიფიკაცია - ეს არის კლასებად დაყოფა. ინფორმაცია შენობის "წერილის" შესახებ ასევე შეიძლება სასარგებლო იყოს დამქირავებლისთვის, ასე რომ, აქ არის მოკლე აღწერა აღწერილობით:
A კლასის მაცივრიანი საწყობი
შეიძლება ითქვას, რომ ეს არის ყველაზე მოდერნიზებული და ტექნოლოგიურად განვითარებული საწყობი, რადგან ის აკმაყოფილებს ბევრ პარამეტრს. თავად საწყობის შენობა მოითხოვს ლითონის სარდაფებს და სენდვიჩის ტიპის პანელებს დიდი ნაკვალევით. აუცილებელია მაღალი ჭერი და თაროები, ასევე ბეტონის იატაკი მტვრის საწინააღმდეგო საფარით. ტემპერატურის რეჟიმი რეგულირებადია, არის ავტონომიური გათბობის, ვენტილაციის და ხანძარსაწინააღმდეგო სისტემები. ჭერის სიმაღლე მინიმუმ 10 მეტრია.
თავად სასაწყობო ტერიტორია აღჭურვილია საპარკინგე ადგილებით მძიმე მანქანებისთვის და მოსახერხებელი შესასვლელებით. ასევე შეგიძლიათ შეამჩნიოთ საოფისე ფართის და დამხმარე შენობების არსებობა.
B კლასის მაცივარი საწყობი
გარკვეულწილად ჩამოუვარდება "A" კლასის საწყობს. მაგალითად, მას არ შეუძლია დაიკვეხნოს ოპტიკურ-ბოჭკოვანი ქსელების არსებობით და არც იატაკის საფარის არსებობით. აღსანიშნავია, რომ შენობის სიმაღლეც განსხვავებულია: ის უკვე უფრო მცირეა (დაახლოებით 6 მ). თუმცა, A კლასის უპირატესობები ასევე რჩება: კომუნიკაციების ხელმისაწვდომობა, ხელსაყრელი მდებარეობა სატრანსპორტო ქსელში, რეგულირებადი ტემპერატურა და ტენიანობა და მრავალი სხვა.
C კლასის მაცივარი საწყობი
როგორც წესი, ეს არის იზოლირებული საწარმოო ობიექტი ან ანგარი, რომლის ჭერის სიმაღლე მინიმუმ 4 მეტრია. ბუნებრივია, დამონტაჟდა სავენტილაციო ქსელი და გათბობის სისტემა. ხაზგასმით უნდა აღინიშნოს, რომ ამ კლასის საწყობი გამოიყენება შეზღუდული კატეგორიის საქონლისთვის, რომლის შენახვის ტემპერატურა 0-ზე მეტია.
D დონის ცივი საწყობი
ეს ტიპი შეიძლება მოიცავდეს შენობის სარდაფს ან სამოქალაქო თავდაცვის ობიექტებს.
ობიექტის კლასის არჩევანი უნდა ეფუძნებოდეს, უპირველეს ყოვლისა, თქვენი პროდუქციის შენახვის მახასიათებლებს, პროდუქტის შენახვის ვადას და ღირებულების თანაფარდობას.
მაცივრიანი საწყობების მუშაობის მახასიათებლები
ეჭვგარეშეა, ყველა სამაცივრო მოწყობილობა საწყობში უნდა გაიაროს პერიოდული დიაგნოსტიკა და შეკეთება. ასეთი ღონისძიებები მინიმუმამდე ამცირებს ძირითადი რემონტის საჭიროებას და, შესაბამისად, აღჭურვილობის გაუმართაობას. ძირითადი პარამეტრები, რომლებსაც ოსტატები აკონტროლებენ, მოიცავს:
- ელექტრონიკის უწყვეტი მუშაობა,
- თავად სამაცივრო აღჭურვილობის გამართული მუშაობა (კერძოდ, ფრეონისა და ზეთების გაჟონვა)
- მაღალი ხარისხის დალუქვა და ფილტრაცია
- ასევე თავად საწყობის მდგომარეობა, რომელიც აღჭურვილია სამაცივრე ბლოკებით.
- ქირავდება მაცივარი საწყობი
მალფუჭებადი პროდუქტების შესანახი ოთახის არჩევისას ბევრი ნიუანსია. ქართული ჰოლდინგი მზადაა თავის მოიჯარეებს მიაწოდოს მომსახურების სრული სპექტრი სხვადასხვა კატეგორიის საქონლის შესანახად. ჩვენ ვზრუნავთ საწყობის აღჭურვილობაზე, მის დაცვაზე და მოვლაზე, გთავაზობთ ხელსაყრელ ლოჯისტიკურ ლოკაციას და ქირავნობის ხელშეკრულებას შუამავლების გარეშე.